Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
2 sztuki cebula
2 sztuki jabłko
małe1/2 sztuki sok z cytryny
+ kilka łyżek do przyprawienia3 sztuki buraki czerwone
oliwa z oliwek
800 ml bulion warzywny
200 g śmietana kwaśna
2 łyżki chrzan
kremowy1/2 sztuki chleb
cukier
do smakusól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Buraki i jabłka umyj, obierz i drobno pokrój. Jabłka przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj jabłka, buraki i podsmaż wszystko razem. Następnie całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 30 minut.
- Chleb pokrój na 8 kromek, skrop je oliwą i podsmaż na patelni z obu stron na rumiano.
- Śmietanę wymieszaj z chrzanem. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z chrzanową śmietaną i grzankami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku