Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem z buraków


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z buraków może być doskonałą alternatywą dla tradycyjnego wigilijnego barszczu.

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 2 sztuki  cebula
  • 2 sztuki  jabłko
    małe
  • 1/2 sztuki  sok z cytryny
    + kilka łyżek do przyprawienia
  • 3 sztuki  buraki czerwone
  • oliwa z oliwek
  • 800 ml  bulion warzywny
  • 200 g  śmietana kwaśna
  • 2 łyżki  chrzan
    kremowy
  • 1/2 sztuki  chleb
  • cukier
    do smaku
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę obierz, posiekaj. Buraki i jabłka umyj, obierz i drobno pokrój. Jabłka przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
  2. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj jabłka, buraki i podsmaż wszystko razem. Następnie całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 30 minut.
  3. Chleb pokrój na 8 kromek, skrop je oliwą i podsmaż na patelni z obu stron na rumiano.
  4. Śmietanę wymieszaj z chrzanem. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z chrzanową śmietaną i grzankami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 4

Przepisy: 31


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE