Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- 2 sztuki cebula
- 2 sztuki jabłko
małe - 1/2 sztuki sok z cytryny
+ kilka łyżek do przyprawienia - 3 sztuki buraki czerwone
- oliwa z oliwek
- 800 ml bulion warzywny
- 200 g śmietana kwaśna
- 2 łyżki chrzan
kremowy - 1/2 sztuki chleb
- cukier
do smaku - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę obierz, posiekaj. Buraki i jabłka umyj, obierz i drobno pokrój. Jabłka przełóż do miski, skrop sokiem z cytryny.
- W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj jabłka, buraki i podsmaż wszystko razem. Następnie całość zalej bulionem warzywnym i gotuj przez 30 minut.
- Chleb pokrój na 8 kromek, skrop je oliwą i podsmaż na patelni z obu stron na rumiano.
- Śmietanę wymieszaj z chrzanem. Zupę zmiksuj, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Podawaj z chrzanową śmietaną i grzankami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku