Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g pietruszka
korzeń - 4 gałązki seler naciowy
- 1 sztuka ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 3 łyżki masło
- 5 szklanek bulion warzywny
- 1/2 szklanki śmietana kremówka
- sok z cytryny
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku - sól
do smaku - pieprz biały
do smaku - koperek
do dekoracji - 100 g łosoś
wędzony, w cienkich plasterkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszkę, ziemniak i gałązki selera pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa. Następnie zalej je bulionem i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
- Gdy warzywa zmiękną zmiksuj je na gładki krem i dodaj śmietanę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Zupę podawaj posypaną koperkiem i udekorowaną plasterkami łososia.
Źródło przepisu: Poradnik domowy