Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g pietruszka
korzeń4 gałązki seler naciowy
1 sztuka ziemniaki
1 sztuka cebula
3 łyżki masło
5 szklanek bulion warzywny
1/2 szklanki śmietana kremówka
sok z cytryny
do smakugałka muszkatołowa
do smakusól
do smakupieprz biały
do smakukoperek
do dekoracji100 g łosoś
wędzony, w cienkich plasterkach
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pietruszkę, ziemniak i gałązki selera pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa. Następnie zalej je bulionem i gotuj pod przykryciem przez 25 minut.
- Gdy warzywa zmiękną zmiksuj je na gładki krem i dodaj śmietanę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
- Zupę podawaj posypaną koperkiem i udekorowaną plasterkami łososia.
Źródło przepisu: Poradnik domowy