Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 800 g filetów z łososia
- 1 sztuka cytryna
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki pikantnej musztardy
- 200 g kwaśnej śmietany
- 1 sztuka żółtko
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety umyj, pokrój na jednakowe porcje. Oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Zieleninę opłucz i posiekaj.
- Filety z łososia smaż przez 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Po zdjęciu z patelni rybę trzymaj pod przykryciem, by nie wystygła.
- Do pozostałego na patelni tłuszczu dodaj musztardę. Starannie połącz i podgrzej. Dodaj kwaśną śmietanę i zagotuj delikatnie mieszając.
- Do sosu dodaj zieleninę i żółtko. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą oraz pieprzem. Filety podawaj polane przygotowanym sosem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku