Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki kawałki łososia ze skórą
- 2 sztuki pomarańcze
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 100 g zimnego masła
- sól
- pieprz
- świeża bazylia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Łososia umyj, osusz i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu. Oprósz rybę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym kawałku poukładaj pokrojone w cienkie plasterki masło oraz posyp ziołami prowansalskimi.
- Pomarańcze dokładnie umyj, sparz i pokrój w średniej grubości plastry. Ułóż je na wierzchu ryby.
- Blachę z łososiem wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 40 minut w 180 st. C. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej bazylii.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka