Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 20 osób
Składniki
500 g mąki
200 g miodu
1 szklanka cukru
60 g margaryny
2 sztuki jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Lukier biały
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 sztuka białko
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miód rozpuść, wsyp cukier, przyprawy i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj margarynę, wymieszaj i odstaw.
- Dodaj mąkę z sodą i jajka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Wykrawaj foremką ciasteczka. Piecz 12 minut w 200 st. C.
- Ubij pianę z białek, wsyp cukier i ubij razem na lśniącą masę. Lukruj pierniki na biało.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!