Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 sztuki jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g roztopionego masła
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Lukier
- 10 sztuk czubatych łyżek cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
- kilka kropel olejku waniliowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Miód podgrzej w garnku. Gdy się rozpuści dodaj cukier puder, przyprawę korzenną i rozpuszczone masła. Dokładnie wymieszaj.
- Do miski wsyp oba rodzaje mąki, kakao i sodę oczyszczoną. Dodaj jajka i rozpuszczony miód z przyprawami. Wymieszaj i wyrób ciasto.
- Uzyskane ciasto rozwałkuj na 4 milimetrowy placek, podsypując mąką. Używając foremek do pierniczków wycinaj z ciasta małe ciasteczka. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w 180 st. C.
- Cukier puder z gorącą wodą i aromatem utrzyj na gładką masę. Powstałym lukrem udekoruj przestudzone pierniczki.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka