Dzisiaj jest: Wtorek, 07.12.2021 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Makowiec w czekoladowej polewie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1 kg  mąki krupczatki
  • 120 g  świeżych drożdży
  • 1 szklanka  posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g  gorzkiej czekolady
  • 150 g  masła
  • 3/4 szklanki  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 2 sztuki żółtka
    Masa makowa
  • 800 g  suchego maku
  • 100 g  cukru
  • 1 łyżka  miodu
  • 50 g  rodzynek
  • 50 g  migdałów
  • 50 g  fig
  • 50 g  orzechów
    Masa czekoladowa
  • 200 g  czekolady deserowej
  • 200 g  śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka i łyżeczką cukru. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie połącz zaczyn z resztą mąki, stopionym masłem i jajkami. Wyrób ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mak zalej wodą, zagotuj i odstaw na 15 minut. Przepuść 3 razy przez maszynkę, wymieszaj z miodem i mieszanką bakalii.
  3. Ciasto rozwałkuj na 2 arkusze, posmaruj masą i zwiń w roladę, dokładnie zlepiając końce. Zawiń makowce w folię aluminiową, piecz 60 minut w 190 st. C. Przed końcem pieczenia rozerwij folię, by ciasto przyrumienić.
  4. Czekoladę rozpuść ze śmietaną w kąpieli wodnej. Schłódź i zmiksuj z cukrem. Posmaruj ciasto przez podaniem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE