Dzisiaj jest: Czwartek, 10.10.2024 Imieniny: Pauliny i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Makowiec z rodzynkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 12 - 20 osób


Składniki

  • 42 g  świeżych drożdży
  • 250 g  drobnego cukru
  • 400 g  mąki
  • 850 ml  mleka
  • 100 g  rodzynek
  • 4 sztuki jajka
  • 230 g  masła
  • 400 g  mielonego maku
  • 1 sztuka i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 100 g  migdałów
  • 3 łyżki  cukru
  • sól
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Z rozdrobnionych drożdży, 10 g drobnego cukru, 1 łyżki mąki oraz 20 ml mleka przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, 90 g drobnego cukru, 1 jajko, rozczyn, 80 ml letniego mleka oraz 100 g roztopionego masła. Składniki starannie wymieszaj, po czym wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
  2. 500 ml mleka doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp mielony mak, 1 opakowanie budyniu, 150 g drobnego cukru oraz szczyptę soli. Całość zagotuj na małym ogniu, stale mieszając. Dodaj 80 g masła i podgrzewaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na końcu dołóż rodzynki oraz drobno posiekane migdały. Masę odstaw do ostygnięcia.
  3. Z pozostałego mleka oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty krem, po czym rozpuść w nim resztę masła. Masę ostudź, a następnie dokładnie zmiksuj z 3 żółtkami. Nadzienie przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Białka ubij z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokątny płat i przełóż do formy. Odstaw na 10-15 minut.
  4. Na cieście równomiernie rozsmaruj masę makową. Pianę ubitą z białek delikatnie połącz z budyniem, po czym wyłóż na maku. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Placek piecz przez 50 minut. Gotowy makowiec odstaw na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE