Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 20 osób
Składniki
- 42 g świeżych drożdży
- 250 g drobnego cukru
- 400 g mąki
- 850 ml mleka
- 100 g rodzynek
- 4 sztuki jajka
- 230 g masła
- 400 g mielonego maku
- 1 sztuka i 1/2 opakowania budyniu waniliowego
- 100 g migdałów
- 3 łyżki cukru
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z rozdrobnionych drożdży, 10 g drobnego cukru, 1 łyżki mąki oraz 20 ml mleka przygotuj rozczyn i odstaw do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli, 90 g drobnego cukru, 1 jajko, rozczyn, 80 ml letniego mleka oraz 100 g roztopionego masła. Składniki starannie wymieszaj, po czym wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
- 500 ml mleka doprowadź do wrzenia. Następnie wsyp mielony mak, 1 opakowanie budyniu, 150 g drobnego cukru oraz szczyptę soli. Całość zagotuj na małym ogniu, stale mieszając. Dodaj 80 g masła i podgrzewaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści. Na końcu dołóż rodzynki oraz drobno posiekane migdały. Masę odstaw do ostygnięcia.
- Z pozostałego mleka oraz proszku budyniowego ugotuj gęsty krem, po czym rozpuść w nim resztę masła. Masę ostudź, a następnie dokładnie zmiksuj z 3 żółtkami. Nadzienie przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia. Białka ubij z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Blachę do pieczenia posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłóż na stolnicę, rozwałkuj na prostokątny płat i przełóż do formy. Odstaw na 10-15 minut.
- Na cieście równomiernie rozsmaruj masę makową. Pianę ubitą z białek delikatnie połącz z budyniem, po czym wyłóż na maku. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Placek piecz przez 50 minut. Gotowy makowiec odstaw na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem wierzch ciasta posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku