Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 16 - 18 osób
Składniki
4 sztuki jajka
3 łyżki mąka pszenna
3 łyżki mąka ziemniaczana
4 łyżki cukier
1 opakowanie cukier wanilinowy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
płaska100 g orzechy włoskie
100 g orzechy laskowe
100 g migdały
1 opakowanie polewa czekoladowa
biała120 g dżem
malinowy50 g skórka z pomarańczy
kandyzowana50 g skórka z cytryny
kandyzowana1 łyżka masło
1 łyżka bułka tarta
|
|
Sposób przyrządzania:
- Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym. Na koniec zmiksuj razem z żółtkami.
- 50 g orzechów włoskich oraz laskowych posiekaj razem z 50 g migdałów i dodaj do nich oba rodzaje przesianej mąki oraz proszek do pieczenia. Następnie sypkie składniki razem z bakaliami delikatnie wmieszaj do masy jajecznej.
- Prostokątną formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto wyłóż na blachę i wyrównaj łopatką. Piecz 36 minut w 190 st. C.
- Gotowe ciasto ostudź, po czym bardzo ostrożnie wyjmij z formy. Delikatnie zetnij wierzch ostrym nożem, aby go wyrównać. Ciasto równomiernie posmaruj dżemem. Polewę przygotuj według przepisu na opakowaniu i szybko rozsmaruj ją na dżemie. Wierzch udekoruj pozostałymi orzechami, migdałami oraz kandyzowaną skórką pomarańczową i cytrynową. Schłodź.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku