Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g zmielonego fileta z indyka
- 1/2 sztuki niewielkiego buraka
- 2 sztuki garście orzechów włoskich
- kilka nitek makaronu spaghetti
- 1 sztuka małe jajko
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- 2 szczypty zielonego barwnika spożywczego
- 2 szczypty niebieskiego barwnika spożywczego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z indyka przełóż do miski. Oprósz pieprzem, majerankiem oraz przyprawą do kurczaka. Następnie dodaj niebieski barwnik i dokładnie wymieszaj.
- Buraka pokrój w 1-centymetrową kostkę i ugotuj do miękkości. W drugim garnku zagotuj wodę, zabarw ją barwnikiem na zielono i ugotuj w niej makaron tak, by był al dente.
- Nabieraj porcję masy mięsnej, uformuj z niej placuszek i w środek włóż 2 kostki buraka i końcówki makaronu spaghetti tworząc pętelkę do bombki. Następnie uformuj z mięsa kulkę.
- Tak przygotowane mięsne kulki od dołu obtaczaj w jajku i posiekanych orzechach włoskich, a od połowy w górę - w samych orzechach.
- Smaż na głębokim oleju na małym ogniu.
Źródło przepisu: Przyslij przepis