Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 100 g margaryna
- 300 g mąka
- 100 g cukier
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 2 łyżki śmietana
18%
- Farsz:
- 200 g orzechy włoskie
posiekane - 1 sztuka jajka
- 100 g cukier
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, żółtka, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Posiekaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.
- Orzechy włoskie drobno posiekaj, a następnie wymieszaj je w misce z cukrem i jajkiem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy, a następnie łyżeczką rozsmaruj na nim masę orzechową.
- Zwiń ciasto z farszem tak, by powstała rolada i włóż na 60 minut do zamrażarki. Po tym czasie pokrój roladę w plastry i ułóż na blasze. Piecz 15 minut w 200 st. C.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka