Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Orzechowe ślimaczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Orzechowe ślimaczki to przepis na pyszne i łatwe w przygotowaniu świąteczne słodkości. Jako, że w skład ciasta wchodzi dużo orzechów włoskich to doskonale pasuje na Boże Narodzenie.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 100 g  margaryna
  • 300 g  mąka
  • 100 g  cukier
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
    Farsz:
  • 200 g  orzechy włoskie
    posiekane
  • 1 sztuka  jajka
  • 100 g  cukier

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj cukier, żółtka, posiekaną margarynę oraz śmietanę. Posiekaj wszystkie składniki i szybko zagnieć ciasto. Owiń je w folię spożywczą i schłodź przez 30 minut w lodówce.
  2. Orzechy włoskie drobno posiekaj, a następnie wymieszaj je w misce z cukrem i jajkiem. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je na podsypanej mąką stolnicy, a następnie łyżeczką rozsmaruj na nim masę orzechową.
  3. Zwiń ciasto z farszem tak, by powstała rolada i włóż na 60 minut do zamrażarki. Po tym czasie pokrój roladę w plastry i ułóż na blasze. Piecz 15 minut w 200 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 9

Przepisy: 66


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE