Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1 kg mąki
8 sztuk żółtek
3 sztuki białka
1 sztuka i 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka goździków
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 łyżeczki pieprzu
1 kostka masła
400 g miodu
200 ml gęstej śmietany
- Lukier
3 sztuki białka
500 g cukru pudru
posypka do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kakao wymieszaj z mąką. Miód podgrzej z przyprawami i odstaw. Dodaj masło i poczekaj, aż się roztopi. Ostudź.
- W śmietanie rozpuść sodę oczyszczoną. Odstaw, by zwiększyła się objętość.
- Białka ubij na pianę, dodaj cukier i dalej ubijając, dodawaj żółtka. Połącz z mąką. Dodaj miód i wymieszaj. Wlej śmietanę z sodą. Wyrób ciasto i odstaw na dobę w chłodne miejsce.
- Odrywaj kawałki masy i rozwałkowuj na grubość 3mm, posypując mąką. Wykrawaj różnej wielkości koła i gwiazdki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj białkiem
- Piecz 15 minut w 180 st. C. Ostudź na kratce. Pierniki najlepiej przygotować 2 tygodnie przed świętami.
- Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier puder, cały czas ubijając. Gotowy lukier powinien tworzyć sztywny stożek.
- Na każdym pierniku, od największego zaczynając, rozprowadź łyżkę lukru i przykryj następnym. Na górze ustaw gwiazdki. Udekoruj posypką.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka