Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g mak
- 200 g kasza jęczmienna pęczak
- 250 g bakalie
rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele - 5 łyżek miód
płynny - 1/3 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- 1 łyżka masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
- Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
- Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
- Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl