Dzisiaj jest: Środa, 19.01.2022 Imieniny: Henryka i Mariusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pęczakowa kutia wigilijna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wywodząca się zza wschodniej granicy i polskiej kuchni kresowej kutia to obowiązkowy element wigilijnej wieczerzy. Choć słodka i sycąca jest potrawą pełną wartościowych składników - zbóż, bakalii, orzechów i miodu.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 150 g  mak
  • 200 g  kasza jęczmienna pęczak
  • 250 g  bakalie
    rodzynki, orzechy, suszone śliwki, morele
  • 5 łyżek  miód
    płynny
  • 1/3 łyżeczki  ekstrakt waniliowy
  • 1 łyżka  masło

Sposób przyrządzania:

  1. Mak zagotować w garnku w niedużej ilości wody około 20 minut od momentu wrzenia. Następnie odcedzić w ściereczce, odstawić i po wystygnięciu zmielić kilkakrotnie w maszynce.
  2. Kaszę jęczmienną pęczak ugotować przez 20 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i również odstawić do wystygnięcia.
  3. Suszone owoce i rodzynki zalać ciepłą wodą, by zmiękły. Orzechy pokroić na drobniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, dodając płynny miód, ekstrakt waniliowy i masło.
  5. Przed podaniem przechowywać w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej sfera-group.pl


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 103


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE