Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki nogi gęsi
- 4 sztuki winne jabłka
- kilka gałązek tymianku
- 100 ml bulionu warzywnego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Nogi gęsi umyj, osusz i oprósz solą oraz pieprzem. Obłóż tymiankiem i odstaw na 2 godziny. Jabłka umyj, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
- Nogi gęsi ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem oraz winem, obłóż połową jabłek, przykryj i piecz 60 minut w 170 st. C.
- Na 15 minut przed końcem pieczenia dołóż pozostałe jabłka. Gotowe gęsie nogi podawaj z glazurowaną marchewką i kaszą gryczaną.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka