Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
500 g mąki pszennej
1 sztuka i 1/2 szklanki obranych zmielonych migdałów
3 łyżki kakao
1 sztuka czubata łyżka mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
60 g masła
240 g brązowego cukru
2/3 szklanki miodu wielokwiatowego
2 sztuki duże jajka
2/3 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy
- Lukier
180 g cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka gorącej wody
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę, mielone migdały, kakao, przyprawy, proszek do pieczenia oraz sodę wsyp do miski i wymieszaj. Masło utrzyj z cukrem i płynnym miodem.
- Następnie, wciąż ucierając, dodawaj po kolei jajka. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj ekstrakt pomarańczowy, a potem stopniowo wymieszane suche składniki. Miksuj, aż masa będzie bardzo gęsta i kleista. Dodaj skórkę pomarańczową i wymieszaj.
- Wilgotnymi rękami formuj z ciasta kulki wielkości małego jabłka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz na centymetrowej grubości placki. Foremkami wykrawaj wzorki. Z resztek ciasta formuj kolejne kulki. Pierniczki rozsuń na blasze, zachowując spore odstępy.
- Piekarnik nagrzej do 180 st. C. Piecz pierniczki 20 minut, a następnie ostudź na kratce.
- Sok z pomarańczy wymieszaj z wodą, a następnie z cukrem pudrem. Ucieraj, aż lukier będzie gładki i lśniący.
- Wystudzone pierniczki polukruj, udekoruj kandyzowanymi owocami i odstaw, by lukier stężał.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka