Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60 g masła
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki cukru
- 10 łyżek miodu spadziowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 sztuki jajka
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki kakao
- garść rodzynków
- garść suszonych moreli
- garść suszonych śliwek
- skórka pomarańczowa
- polewa czekoladowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło wrzuć do garnka. Dodaj miód, mleko oraz cukier i zagotuj. Mąkę przesiej do miski i zalej zagotowaną w garnku masą. Wymieszaj wszystko na gładką masę i odstaw do przestygnięcia.
- Białka jajek ubij na sztywną pianę i dodaj ją do zimnej masy razem z żółtkami, kakao i przyprawą do piernika. Dorzuć również pokrojone bakalie i sodę. Wymieszaj.
- Uzyskane ciasto przełóż do formy keksówki i piecz 60 minut w 190 st. C. Po wyjęciu z piekarnika przestudź ciasto, polej polewą czekoladową i udekoruj bakaliami.
Źródło przepisu: Więcej przysmaków...