Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
2 szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1/2 sztuki słoika dżemu np. truskawkowego
1/2 szklanki oleju
3 sztuki jajka
2 łyżeczki kakao
1 sztuka tabliczka mlecznej czekolady
dowolne orzechy oraz wiórki kokosowe do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbij do większej miski, po czym utrzyj z cukrem na gładką masę. Wlej mleko. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną, a następnie wymieszaj z kakao.
- Suche składniki wsyp do masy jajecznej. Całość starannie wymieszaj tak, aby nie było grudek. Pod koniec stopniowo wlewaj olej.
- Ciasto przelej do wyłożonej pergaminem formy i piecz 45 minut w temperaturze 180 st. C. Piernik przełóż na kratkę kuchenną i odstaw do ostygnięcia. Następnie przekrój go wzdłuż na 2 równe części. Jeden blat równomiernie posmaruj dżemem i przykryj drugim płatem ciasta.
- Mleczną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, po czym rozsmaruj na pierniku. Wierzch możesz posypać wiórkami kokosowymi oraz drobno posiekanymi orzechami. Odstaw do zastygnięcia.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku