Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 16 - 18 osób
Składniki
220 g mąka
70 g masło
145 g miód
2 sztuki jajka
1.5 łyżeczek soda oczyszczona
2.5 łyżeczki przyprawa do piernika
240 g konfitura morelowa
2 sztuki galaretka brzoskwiniowa
400 g marcepan
1 łyżka cukier puder
150 g czekolada mleczna
50 g czekolada gorzka
2 łyżeczki kakao
20 g cukier
1/2 łyżeczki cynamon
2 laski cynamon
gwiazdka anyżu
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sito i odstaw do ostygnięcia. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Dodaj przecier morelowy i wymieszaj. Odstaw do stężenia.
- Miód, cukier i masło podgrzej. Mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika przesiej, po czym dodaj roztopione masło z dodatkami i 2 jajka. Zmiksuj.
- Uzyskane ciasto wylej do formy i piecz 20 minut w 180 st. C. Gotowe ciasto ostudź, po czym wyłóż na wierzch lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstaw na 4 godziny do lodówki.
- Marcepan rozwałkuj na wymiar ciasta, podsypując cukrem pudrem. Następnie uzyskany płat wyłóż na galaretkę. Formę z ciastem odstaw w chłodne miejsce.
- Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając od czau do czasu. Odstaw do przestygnięcia, uważając, by masa zbytnio nie zgęstniała.
- Czekoladę wylej na marcepan i rozprowadź szerokim nożem. Deser odstaw do stężenia. Przed podaniem piernik udekoruj gwiazdkami anyżu oraz laską cynamonu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku