Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piernik z morelowym musem i marcepanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Piernik z morelowym musem i marcepanem to przepis na pyszny, świąteczny deser.

1 porcja dla: 16 - 18 osób


Składniki

  • 220 g  mąka
  • 70 g  masło
  • 145 g  miód
  • 2 sztuki  jajka
  • 1.5 łyżeczek  soda oczyszczona
  • 2.5 łyżeczki  przyprawa do piernika
  • 240 g  konfitura morelowa
  • 2 sztuki  galaretka brzoskwiniowa
  • 400 g  marcepan
  • 1 łyżka  cukier puder
  • 150 g  czekolada mleczna
  • 50 g  czekolada gorzka
  • 2 łyżeczki  kakao
  • 20 g  cukier
  • 1/2 łyżeczki  cynamon
  • 2 laski  cynamon
  • gwiazdka anyżu
    do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sito i odstaw do ostygnięcia. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Dodaj przecier morelowy i wymieszaj. Odstaw do stężenia.
  2. Miód, cukier i masło podgrzej. Mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika przesiej, po czym dodaj roztopione masło z dodatkami i 2 jajka. Zmiksuj.
  3. Uzyskane ciasto wylej do formy i piecz 20 minut w 180 st. C. Gotowe ciasto ostudź, po czym wyłóż na wierzch lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstaw na 4 godziny do lodówki.
  4. Marcepan rozwałkuj na wymiar ciasta, podsypując cukrem pudrem. Następnie uzyskany płat wyłóż na galaretkę. Formę z ciastem odstaw w chłodne miejsce.
  5. Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając od czau do czasu. Odstaw do przestygnięcia, uważając, by masa zbytnio nie zgęstniała.
  6. Czekoladę wylej na marcepan i rozprowadź szerokim nożem. Deser odstaw do stężenia. Przed podaniem piernik udekoruj gwiazdkami anyżu oraz laską cynamonu.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE