Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 16 - 18 osób
Składniki
- 220 g mąka
- 70 g masło
- 145 g miód
- 2 sztuki jajka
- 1.5 łyżeczek soda oczyszczona
- 2.5 łyżeczki przyprawa do piernika
- 240 g konfitura morelowa
- 2 sztuki galaretka brzoskwiniowa
- 400 g marcepan
- 1 łyżka cukier puder
- 150 g czekolada mleczna
- 50 g czekolada gorzka
- 2 łyżeczki kakao
- 20 g cukier
- 1/2 łyżeczki cynamon
- 2 laski cynamon
- gwiazdka anyżu
do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Konfiturę podgrzej, przetrzyj przez sito i odstaw do ostygnięcia. Galaretki rozpuść w 500 ml wrzątku. Dodaj przecier morelowy i wymieszaj. Odstaw do stężenia.
- Miód, cukier i masło podgrzej. Mąkę, kakao, sodę, cynamon oraz przyprawę do piernika przesiej, po czym dodaj roztopione masło z dodatkami i 2 jajka. Zmiksuj.
- Uzyskane ciasto wylej do formy i piecz 20 minut w 180 st. C. Gotowe ciasto ostudź, po czym wyłóż na wierzch lekko stężałą galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstaw na 4 godziny do lodówki.
- Marcepan rozwałkuj na wymiar ciasta, podsypując cukrem pudrem. Następnie uzyskany płat wyłóż na galaretkę. Formę z ciastem odstaw w chłodne miejsce.
- Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając od czau do czasu. Odstaw do przestygnięcia, uważając, by masa zbytnio nie zgęstniała.
- Czekoladę wylej na marcepan i rozprowadź szerokim nożem. Deser odstaw do stężenia. Przed podaniem piernik udekoruj gwiazdkami anyżu oraz laską cynamonu.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku