Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Piernikowe choineczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 700 g  mąki
  • 100 g  miodu
  • 2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 300 g  cukru
  • 60 g  masła
  • 2 sztuki jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej miód. Do miski przesyp połowę mąki, zalej ją ciepłym miodem i szybko wymieszaj. Dodaj sodę, przyprawę do piernika i cukier. Ponownie wymieszaj i odstaw ciasto do przestygnięcia.
  2. Następnie dodaj masło, jajko i zagniataj ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
  3. Gotowe ciasto podziel na części, rozwałkuj i wycinaj gwiazdki różnej wielkości. Piecz 6 minut w 170 st. C. Gdy ciasteczka wystygną, układaj jedne na drugich w kształt choinek. Udekoruj lukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE