Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
700 g mąki
100 g miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
300 g cukru
60 g masła
2 sztuki jajka
|
|
Sposób przyrządzania:
- Podgrzej miód. Do miski przesyp połowę mąki, zalej ją ciepłym miodem i szybko wymieszaj. Dodaj sodę, przyprawę do piernika i cukier. Ponownie wymieszaj i odstaw ciasto do przestygnięcia.
- Następnie dodaj masło, jajko i zagniataj ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
- Gotowe ciasto podziel na części, rozwałkuj i wycinaj gwiazdki różnej wielkości. Piecz 6 minut w 170 st. C. Gdy ciasteczka wystygną, układaj jedne na drugich w kształt choinek. Udekoruj lukrem.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia