Dzisiaj jest: Sobota, 21.05.2022 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Piernikowe choineczki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 700 g  mąki
  • 100 g  miodu
  • 2 łyżeczki  sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 300 g  cukru
  • 60 g  masła
  • 2 sztuki jajka

Sposób przyrządzania:

  1. Podgrzej miód. Do miski przesyp połowę mąki, zalej ją ciepłym miodem i szybko wymieszaj. Dodaj sodę, przyprawę do piernika i cukier. Ponownie wymieszaj i odstaw ciasto do przestygnięcia.
  2. Następnie dodaj masło, jajko i zagniataj ciasto, stopniowo dosypując resztę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.
  3. Gotowe ciasto podziel na części, rozwałkuj i wycinaj gwiazdki różnej wielkości. Piecz 6 minut w 170 st. C. Gdy ciasteczka wystygną, układaj jedne na drugich w kształt choinek. Udekoruj lukrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE