Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.07.2020 Imieniny: Łucji i Dominika



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Pierś z indyka z żurawiną i mozzarellą w boczku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  piersi z indyka
  • 8 łyżek  dżemu z żurawiny
  • 1 sztuka mozzarella
  • 10 sztuk cienkich i długich plasterków boczku wędzonego
  • 1/4 szklanki  bulionu drobiowego
  • 1 sztuka cebula
  • garść suszonej żurawiny
    Marynata
  • 6 łyżek  oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka  miodu
  • 1 ząbek  czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżeczka  soli
  • 1 łyżeczka  pieprzu
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki  majeranku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem, aby powstał jeden duży płat. Wszystkie składniki marynaty wrzuć do miseczki, wymieszaj. Zalej marynatą indyka i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i rozłóż na blacie. Na jego środku rozsmaruj dżem z żurawiny, ułóż plasterki mozzarelli i zwiń roladę. Obłóż ją z wierzchu plasterkami boczku i obwiąż nitką.
  2. Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej resztę marynaty oraz gorący bulion. Dodaj pokrojone w ósemki cebulę i suszoną żurawinę. Piecz 1,5 godziny w 180 st. C.
  3. W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Przed podaniem zdejmij nić.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE