Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 8 łyżek dżemu z żurawiny
- 1 sztuka mozzarella
- 10 sztuk cienkich i długich plasterków boczku wędzonego
- 1/4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 sztuka cebula
- garść suszonej żurawiny
- Marynata
- 6 łyżek oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem, aby powstał jeden duży płat. Wszystkie składniki marynaty wrzuć do miseczki, wymieszaj. Zalej marynatą indyka i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i rozłóż na blacie. Na jego środku rozsmaruj dżem z żurawiny, ułóż plasterki mozzarelli i zwiń roladę. Obłóż ją z wierzchu plasterkami boczku i obwiąż nitką.
- Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej resztę marynaty oraz gorący bulion. Dodaj pokrojone w ósemki cebulę i suszoną żurawinę. Piecz 1,5 godziny w 180 st. C.
- W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Przed podaniem zdejmij nić.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka