Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg piersi z indyka
8 łyżek dżemu z żurawiny
1 sztuka mozzarella
10 sztuk cienkich i długich plasterków boczku wędzonego
1/4 szklanki bulionu drobiowego
1 sztuka cebula
garść suszonej żurawiny
- Marynata
6 łyżek oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka miodu
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki majeranku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i lekko rozbij tłuczkiem, aby powstał jeden duży płat. Wszystkie składniki marynaty wrzuć do miseczki, wymieszaj. Zalej marynatą indyka i wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso z marynaty i rozłóż na blacie. Na jego środku rozsmaruj dżem z żurawiny, ułóż plasterki mozzarelli i zwiń roladę. Obłóż ją z wierzchu plasterkami boczku i obwiąż nitką.
- Roladę przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej resztę marynaty oraz gorący bulion. Dodaj pokrojone w ósemki cebulę i suszoną żurawinę. Piecz 1,5 godziny w 180 st. C.
- W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Przed podaniem zdejmij nić.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka