Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- Ciasto:
- 150 g mąka
- 150 g masło
- 150 g cukier
- 2 sztuki białka
- 8 sztuk jajka
- 200 g czekolada gorzka
- 1 laska wanilia
miąższ z całej laski
- Polewa:
- 100 g czekolada gorzka
- 5 łyżek masło
|
|
Sposób przyrządzania:
- 200 g gorzkiej czekolady rozpuść razem z masłem na parze. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z połową cukru. Połącz z czekoladą oraz miąższem z wanilii.
- Wszystkie białka ubij na sztywno z pozostałym cukrem. Uzyskaną pianę delikatnie połącz z masą czekoladową.
- Do uzyskanej masy przesiej mąkę. Wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto, wyrównaj powierzchnię.
- Tak przygotowane ciasto piecz 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Ciasto przestudź w piekarniku i wyjmij na paterę.
- 100 g czekolady na polewę rozpuść razem z masłem na parze. Polej nią ciasto i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj według uznania.
Źródło przepisu: Poradnik domowy