Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki duże polędwiczki
5 łyżek miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 szczypta chili
3 łyżki sezamu
50 g suszonych moreli
70 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
pieprz
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Polędwiczki opłucz, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. 4 łyżki miodu dokładnie połącz w miseczce z odrobiną pieprzu, soli, chili oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki.
- Mięso równomiernie posmaruj marynatą z miodu, po czym posyp sezamem. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
- Morele dokładnie umyj w ciepłej wodzie, osącz i przekrój na pół. Obłóż nimi polędwiczki.
- Resztę miodu wymieszaj z bulionem i 2 łyżkami oleju. Polędwiczki obficie polej przygotowaną zalewą. Piecz 30 minut w 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika mięso nakłuj widelcem. Jeśli wypływający z niego sok jest przejrzysty, polędwiczki są gotowe.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku