Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Polędwiczki z morelami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże polędwiczki
  • 5 łyżek  miodu
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 1 szczypta  chili
  • 3 łyżki  sezamu
  • 50 g  suszonych moreli
  • 70 ml  bulionu warzywnego
  • 2 łyżki  oleju
  • pieprz
  • sól

Sposób przyrządzania:

  1. Polędwiczki opłucz, osusz i ułóż w naczyniu żaroodpornym. 4 łyżki miodu dokładnie połącz w miseczce z odrobiną pieprzu, soli, chili oraz 1 łyżeczką słodkiej papryki.
  2. Mięso równomiernie posmaruj marynatą z miodu, po czym posyp sezamem. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
  3. Morele dokładnie umyj w ciepłej wodzie, osącz i przekrój na pół. Obłóż nimi polędwiczki.
  4. Resztę miodu wymieszaj z bulionem i 2 łyżkami oleju. Polędwiczki obficie polej przygotowaną zalewą. Piecz 30 minut w 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika mięso nakłuj widelcem. Jeśli wypływający z niego sok jest przejrzysty, polędwiczki są gotowe.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE