Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 4 sztuki słodkie pomarańcze
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki wody
- 150 g gorzkiej czekolady
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze wyszoruj, sparz i pokrój na 5-milimetrowe plastry. Do garnka wsyp cukier, zalej zimną wodą i gotuj mieszając, aż zacznie wrzeć. Następnie włóż do syropu pokrojone pomarańcze. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 60 minut, aż syrop zgęstnieje a owoce zmiękną.
- Gdy pomarańcze będą już lekko przezroczyste, wyjmij je z syropu i rozłóż na papierze do pieczenia. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Zimne pomarańcze włóż do naczynia i wstaw na noc do lodówki.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, delikatnie cały czas ją mieszając. Kandyzowane plastry pomarańczy nabijaj na widelec i zanurzaj do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie odkładaj pomarańcze na papier do pieczenia, by czekolada zastygła.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia