Dzisiaj jest: Niedziela, 27.11.2022 Imieniny: Waleriana i Maksymiliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Pomarańcze w czekoladzie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 4 sztuki słodkie pomarańcze
  • 3 szklanki  cukru
  • 2 szklanki  wody
  • 150 g  gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Pomarańcze wyszoruj, sparz i pokrój na 5-milimetrowe plastry. Do garnka wsyp cukier, zalej zimną wodą i gotuj mieszając, aż zacznie wrzeć. Następnie włóż do syropu pokrojone pomarańcze. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 60 minut, aż syrop zgęstnieje a owoce zmiękną.
  2. Gdy pomarańcze będą już lekko przezroczyste, wyjmij je z syropu i rozłóż na papierze do pieczenia. Następnie odstaw je do wystygnięcia. Zimne pomarańcze włóż do naczynia i wstaw na noc do lodówki.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, delikatnie cały czas ją mieszając. Kandyzowane plastry pomarańczy nabijaj na widelec i zanurzaj do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie odkładaj pomarańcze na papier do pieczenia, by czekolada zastygła.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 109


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE