Dzisiaj jest: Wtorek, 11.08.2020 Imieniny: Zuzanny i Filomeny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Rolada z piersi indyczej z farszem pieczarkowym


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rolada z piersi indyczej z farszem pieczarkowym to przepis na smaczne danie. Najlepiej podawać roladę z gotowanymi ziemniaczkami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1.2 kg  filet z indyka
  • 100 g  kasza kuskus
  • 300 g  pieczarki
  • 1/2 szklanki  śmietana
    18%
  • 3 łyżki  masło
  • 1/4 pęczki  natka pietruszki
  • 4 gałązki  rozmaryn
  • 4 gałązki  tymianek
  • 5 ząbków  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • gałka muszkatołowa
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Mięso umyj, osusz i natnij wzdłuż tak, by postał jeden duży płat. Delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem i papryką.
  2. Kuskus zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw. Gdy kasza napęcznieje wymieszaj ją widelcem.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podduś na maśle z pieczarkami. Gdy sok odparuje, wymieszaj farsz z kaszą kuskus, śmietaną, posiekaną natką i rozmarynem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Farsz rozłóż równomiernie na mięsie. Zawiń mięso formując roladę, obłóż gałązkami ziół i owiń sznurkiem. Przełóż roladę do formy, podlej 1/2 szklanki wody i piecz przez 90 minut w 195 st. C. Od czasu do czasu polewaj roladę powstałym sosem.
  5. 20 minut przed końcem pieczenia, obłóż roladę plasterkami czosnku. Gotową roladę podawaj pokrojoną w plastry.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE