Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1.2 kg filet z indyka
- 100 g kasza kuskus
- 300 g pieczarki
- 1/2 szklanki śmietana
18% - 3 łyżki masło
- 1/4 pęczki natka pietruszki
- 4 gałązki rozmaryn
- 4 gałązki tymianek
- 5 ząbków czosnek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso umyj, osusz i natnij wzdłuż tak, by postał jeden duży płat. Delikatnie rozbij, oprósz solą, pieprzem i papryką.
- Kuskus zalej 1/2 szklanki wrzątku i odstaw. Gdy kasza napęcznieje wymieszaj ją widelcem.
- Pieczarki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj i podduś na maśle z pieczarkami. Gdy sok odparuje, wymieszaj farsz z kaszą kuskus, śmietaną, posiekaną natką i rozmarynem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Farsz rozłóż równomiernie na mięsie. Zawiń mięso formując roladę, obłóż gałązkami ziół i owiń sznurkiem. Przełóż roladę do formy, podlej 1/2 szklanki wody i piecz przez 90 minut w 195 st. C. Od czasu do czasu polewaj roladę powstałym sosem.
- 20 minut przed końcem pieczenia, obłóż roladę plasterkami czosnku. Gotową roladę podawaj pokrojoną w plastry.
Źródło przepisu: Poradnik domowy