Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Rolmopsy
- 300 g matiasów śledziowych
- 200 g kiszonych buraczków
- 1 sztuka cebula
- 1 sztuka marchewka
- Zalewa
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1 sztuka listek laurowy
- ziele angielskie
- 1 łyżka cukru
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zalewa: Do garnka wrzuć wszystkie składniki zalewy. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
- Marchewkę pokrój w słupki, a cebulę w piórka. Wymoczone matiasy poprzecinaj wzdłuż. Każdy kawałek posyp startymi buraczkami i cebulką. Plastry zwiń ostrożnie, tworząc roladki. Nadziej na wykałaczki, by się nie rozpadły.
- Rolmopsy ułóż w naczyniu i zalej ostudzoną zalewą. Dodaj pozostałą cebulę i marchew. Naczynie owiń folią i wstaw do lodówki na 4 dni przed Wigilią, by potrawa się przegryzła.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka