Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g filetów z białej ryby
1 sztuka jajko
bułka tarta
5 sztuk marchewek
2 sztuki pietruszki
1 sztuka cebula
kilka ziarenek pieprzu
2-3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
2 sztuki listki laurowe
5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
4 łyżki keczupu
sól
olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Filety oprósz solą, obtocz w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Usmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na półmisek.
- Marchew i pietruszkę obierz, umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją na rozgrzanym oleju i przełóż do garnka.
- Dodaj startą marchew i pietruszkę, ziele angielskie, pieprz i liść laurowy. Podlej warzywa wodą i duś przez 30 minut.
- Dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy, a następnie wymieszaj dokładnie i duś jeszcze kilka minut. Dopraw do smaku solą.
- Włóż kawałki usmażonej wcześniej ryby do warzyw i przez chwilę podgrzewaj. Przełóż na talerze i udekoruj plasterkami cytryny.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka