Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 1 - 2 osób
Składniki
- 1 sztuka filet z dorsza
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- kawałek selera
- 1 sztuka większy por
- 3-4 łyżki majonezu
- masło
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew oraz seler umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Kawałek pora drobno pokrój i dodaj do startych warzyw. Dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Dodaj 2 łyżki majonezu, wymieszaj i odstaw.
- Ze środka pozstałego pora wyjmij kilka długich liści i sparz je wrzątkiem. Pietruszkę umyj, osusz, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Następnie wymieszaj startą pietruszkę z pozostałym majonezem, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Liście pora rozłóż jeden przy drugim. Wyłóż na nie część pietruszki, ułóż rybę, oprósz ją solą i pieprzem, a na wierzch wyłóż pozostałą pietruszkę i owiń szczelnie porem.
- Na folię aluminiową wyłóż kilka wiórków masła, a na nie rybę zawiniętą w pora. Na wierzch również wyłóż kilka wiórków masła i posyp solą oraz pieprzem. Brzegi folii zwiń. Rybę piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Podawaj z surówką z marchwi i selera.
Źródło przepisu: Przyslij przepis