Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.09.2020 Imieniny: Marka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Rybne kąski w pikantnej galarecie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Rybne kąski w pikantnej galarecie najlepiej podawać z chrupiącym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  karp
    sprawiony
  • 2 sztuki  marchew
  • 1 sztuka  pietruszka
  • 1/2 sztuki  por
    tylko biała część
  • 1 sztuka  cebula
    średnia
  • 1/2 sztuki  seler korzeniowy
  • 1 sztuka  cytryna
  • 6 łyżeczek  żelatyna
  • 1 puszka  groszek zielony
  • 4 ziarenka  ziele angielskie
  • 4 ziarenka  pieprz
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    mielony, do smaku
  • szczypior
    sparzone źdźbła do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Karpia podziel na dzwonka, opłucz, osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko oprósz solą i wstaw na 3 godziny do lodówki.
  2. Włoszczyznę i cebulę obierz, włóż do dużego garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej zimną, osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
  3. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz i zostaw do ostygnięcia. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na mniejsze kawałki.
  4. Wywar przecedź przez sito i rozpuść w nim żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyny i odstaw do lodówki na 4 godziny do stężenia.
  5. Gotowe galaretki ostrożnie wyjmij z foremek i obwiąż szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Smacznego!


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE