Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka karp
sprawiony - 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki por
tylko biała część - 1 sztuka cebula
średnia - 1/2 sztuki seler korzeniowy
- 1 sztuka cytryna
- 6 łyżeczek żelatyna
- 1 puszka groszek zielony
- 4 ziarenka ziele angielskie
- 4 ziarenka pieprz
- 2 sztuki liście laurowe
- sól
do smaku - pieprz
mielony, do smaku - szczypior
sparzone źdźbła do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia podziel na dzwonka, opłucz, osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko oprósz solą i wstaw na 3 godziny do lodówki.
- Włoszczyznę i cebulę obierz, włóż do dużego garnka. Dodaj pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Zalej zimną, osoloną wodą i gotuj pod przykryciem przez 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz i zostaw do ostygnięcia. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na mniejsze kawałki.
- Wywar przecedź przez sito i rozpuść w nim żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyny i odstaw do lodówki na 4 godziny do stężenia.
- Gotowe galaretki ostrożnie wyjmij z foremek i obwiąż szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!