Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 kg schab środkowy
bez kości - 200 g śliwki
suszone - 2 ząbki czosnek
- 3 łyżki masło
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżka żelatyna
- 2 szklanki bulion warzywny
- 1 puszka brzoskwinie
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - papryka (przyprawa)
słodka, do smaku - 10 sztuk śliwki
suszone - 1 łyżka masło
- 1 łyżeczka chrzan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek wymieszaj z miękkim masłem, majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Połącz ze śliwkami.
- Mięso opłucz, natnij długim nożem kieszeń. Śliwkami w maśle nadziej mięso, zepnij wykałaczkami, ułóż na blasze. Natrzyj 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem i papryką. Piecz 90 minut w 195 st. C, polewając co jakiś czas wodą. Mięso ostudź.
- Zimne mięso pokrój w plastry. Odsączone brzoskwinie pokrój w cząstki. Dodatkowe masło utrzyj z chrzanem, dopraw solą oraz pieprzem. Włóż po porcji do śliwek suszonych. Żelatynę namocz w bulionie i rozpuść na parze. Ostudź.
- Plastry mięsa ułóż razem z brzoskwiniami na półmisku. Obłóż faszerowanymi śliwkami, całość polej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Źródło przepisu: Poradnik domowy