Dzisiaj jest: Środa, 29.06.2022 Imieniny: Piotra i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5863

Schab ze śliwką w galarecie


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Schab ze śliwką w galarecie to smaczne i efektowne danie na przystawkę. Przepis można zmodyfikować faszerując mięso np. suszonymi morelami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 kg  schab środkowy
    bez kości
  • 200 g  śliwki
    suszone
  • 2 ząbki  czosnek
  • 3 łyżki  masło
  • 1 łyżeczka  majeranek
  • 1 łyżka  żelatyna
  • 2 szklanki  bulion warzywny
  • 1 puszka  brzoskwinie
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • papryka (przyprawa)
    słodka, do smaku
  • 10 sztuk  śliwki
    suszone
  • 1 łyżka  masło
  • 1 łyżeczka  chrzan

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek wymieszaj z miękkim masłem, majerankiem, solą, pieprzem i słodką papryką. Połącz ze śliwkami.
  2. Mięso opłucz, natnij długim nożem kieszeń. Śliwkami w maśle nadziej mięso, zepnij wykałaczkami, ułóż na blasze. Natrzyj 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem i papryką. Piecz 90 minut w 195 st. C, polewając co jakiś czas wodą. Mięso ostudź.
  3. Zimne mięso pokrój w plastry. Odsączone brzoskwinie pokrój w cząstki. Dodatkowe masło utrzyj z chrzanem, dopraw solą oraz pieprzem. Włóż po porcji do śliwek suszonych. Żelatynę namocz w bulionie i rozpuść na parze. Ostudź.
  4. Plastry mięsa ułóż razem z brzoskwiniami na półmisku. Obłóż faszerowanymi śliwkami, całość polej tężejącą galaretką. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE