Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
280 g herbatników
130 g masła + do formy
2 sztuki i 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
500 g zmielonego twarogu
160 g cukru pudru
4 sztuki jajka
1 łyżeczka olejku waniliowego
1 sztuka czubata łyżka budyniu waniliowego w proszku
kandyzowane owoce
skórka pomarańczowa
cukier puder
gwiazdki anyżu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Herbatniki zmiel za pomocą blendera i wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżeczki przyprawy do piernika oraz roztopione i ostudzone masło. Następnie składniki starannie wymieszaj.
- Tortownicę o średnicy 20 cm wysmaruj masłem. Wyłóż przygotowaną masę herbatnikową, formując wyższe brzegi. Spód wstaw do lodówki na 30 minut, by stężał.
- Przygotuj masę serową: twaróg utrzyj z cukrem pudrem. Mieszając, dodawaj po 1 jajku. Nadzienie połącz z olejkiem waniliowym i resztą przyprawy do piernika.
- Do masy wsyp budyń. Całość wlej do tortownicy. Piecz 50 minut w 180 st. C. 10 minut przed końcem pieczenia wierzch sernika przykryj pergaminem. Przed podaniem udekoruj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku