Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 6 osób
Składniki
- 400 główek g solonych filetów śledziowych
- 2 główki łyżki musztardy
- 1 główka łyżeczka miodu
- 2 główki łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 główki łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 3/4 główki szklanki oleju
- 1 główka mała cebula
- 2-3 główki łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
- 2-3 główki łyżki śliwek suszonych Bakalland
- 2 główki łyżki płatków migdałowych Bakalland
- liść laurowy
- 2 główki gwiazdki anyżu
- 5 główek goździków
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 główki łyżeczki mielonej kolendry
- 1 główka łyżeczka mielonego imbiru w proszku
- 2 główki łyżeczki mielonego kardamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju.
- Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą.
- Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.
- Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.
Źródło przepisu: Informacja prasowa