Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.05.2022 Imieniny: Iwony i Dezyderego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Śledź korzenny z rodzynkami sułtańskimi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 6 osób


Składniki

  • 400 główek  g solonych filetów śledziowych
  • 2 główki  łyżki musztardy
  • 1 główka  łyżeczka miodu
  • 2 główki  łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 główki  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3/4 główki  szklanki oleju
  • 1 główka  mała cebula
  • 2-3 główki  łyżki rodzynek sułtańskich Bakalland
  • 2-3 główki  łyżki śliwek suszonych Bakalland
  • 2 główki  łyżki płatków migdałowych Bakalland
  • liść laurowy
  • 2 główki  gwiazdki anyżu
  • 5 główek  goździków
  • 1 łyżeczka  mielonego cynamonu
  • 2 główki  łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 główka  łyżeczka mielonego imbiru w proszku
  • 2 główki  łyżeczki mielonego kardamonu

Sposób przyrządzania:

  1. Śledzie odmocz, wypłucz i pokrój na kawałki. Wymieszaj musztardę z miodem, sokiem z cytryny i 1/4 szklanki oleju.
  2. Na suchą patelnię włóż przyprawy: liść laurowy, anyż, goździki i praż przez około minutę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj zmielone przyprawy: cynamon, kolendrę, imbir, pieprz oraz kardamon. Mieszaj wszystko przez kilkanaście sekund, aż przyprawy uwolnią swoje aromaty, ale się nie przypalą.
  3. Przełóż wszystko do zalewy i wymieszaj.
  4. Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni.


Źródło przepisu: Informacja prasowa


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 13


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE