Dzisiaj jest: Czwartek, 01.06.2023 Imieniny: Jakuba i Konrada



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Śnieżny deser


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 100 g  białej czekolady
  • 250 ml  mleka
  • 3 łyżeczki  soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  świeżo startej skórki z cytryny
  • 1 sztuka płaska łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki  suszonych żurawin
  • 1 sztuka kubek śmietany 30%
  • skórka otarta z pomarańczy do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnego mleka i zostaw do napęcznienia. W małym rondlu zagotuj resztę mleka z połamaną na niewielkie kawałki czekoladą.
  2. Do czekolady dodaj sok i skórkę z cytryny. Składniki połącz. Zdejmij z ognia, dołóż rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
  3. Do lekko przestudzonej masy wrzuć suszone żurawiny. Wymieszaj. Schłodzoną śmietanę 30% wlej do miski i ubij na pianę (możesz dodać trochę cukru pudru).
  4. Po wymieszaniu mus rozdziel do 4 niedużych salaterek. Desery wstaw do lodówki, by masa stężała. Udekoruj bitą śmietaną i skórką z pomarańczy.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE