Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g białej czekolady
250 ml mleka
3 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka świeżo startej skórki z cytryny
1 sztuka płaska łyżeczka żelatyny
2 łyżki suszonych żurawin
1 sztuka kubek śmietany 30%
skórka otarta z pomarańczy do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnego mleka i zostaw do napęcznienia. W małym rondlu zagotuj resztę mleka z połamaną na niewielkie kawałki czekoladą.
- Do czekolady dodaj sok i skórkę z cytryny. Składniki połącz. Zdejmij z ognia, dołóż rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści.
- Do lekko przestudzonej masy wrzuć suszone żurawiny. Wymieszaj. Schłodzoną śmietanę 30% wlej do miski i ubij na pianę (możesz dodać trochę cukru pudru).
- Po wymieszaniu mus rozdziel do 4 niedużych salaterek. Desery wstaw do lodówki, by masa stężała. Udekoruj bitą śmietaną i skórką z pomarańczy.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku