Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Ciasto
3 sztuki i 1/2 szklanki mąki pszennej
200 g margaryny
2 sztuki jajka
6 łyżek cukru
5 łyżek miodu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
- Krem
1 l mleka
7 sztuk czubatych łyżek kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
80 g margaryny
powidła śliwkowe
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Margarynę, miód i cukier rozpuść i przestudź. Przesianą z sodą i kakao mąkę połącz z masą. Wbij jajka, wyrób ciasto i włóż na 60 minut do lodówki. Po tym czasie wylep ciastem formę (24 x 27 cm) i piecz 20 minut w 180 st. C. Upieczone ciasto przekrój na 3 części.
- Krem: Mleko gotuj z cukrem pudrem i kaszą manną przez 15 minut. Do utartej na puch margaryny dodawaj po łyżce ostudzonej manny. Wlej sok z cytryny.
- Blaty ciasta smaruj powidłami i przekładaj kremem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka