Dzisiaj jest: Czwartek, 24.09.2020 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Strucla z makiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Strucla z makiem to przepis na smaczne, świąteczne ciasto.

1 porcja dla: 5 - 8 osób


Składniki

  • 100 g  masło
  • 3 szklanki  mąka pszenna
  • 40 g  drożdże
  • 1/2 szklanki  cukier
    +3 łyżki
  • 1 szklanka  mleko
    letnie
  • 2 sztuki  jajka
  • 1 sztuka  skórka z cytryny
    starta
  • 1 szczypta  sól
  • 1 puszka  masa makowa z bakaliami
    Lukier:
  • 1 szklanka  cukier puder
    niepełna
  • 2 łyżki  woda
    Dodatkowo:
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, wlej 1/2 szklanki letniego mleka i dodaj 2 łyżki mąki. Oprósz delikatnie mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, wlej wyrośnięty rozczyn, dodaj jajka, pozostały cukier, rozpuszczone masło, skórkę cytrynową oraz sól. Wyrabiaj wszystko rękoma, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
  3. Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na 40 minut, aż podwoi objętość. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 6 mm.
  4. Masę makową rozsmaruj równomiernie na cieście i zwiń ciasto w roladę. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
  5. Cukier puder utrzyj z wodą na gładki, gęsty lukier.
  6. Gotowe ciasto piecz 45 minut w 180 st. C. Upieczoną struclę wyjmij z formy, odwróć do góry dnem, polukruj i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE