Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 8 osób
Składniki
100 g masło
3 szklanki mąka pszenna
40 g drożdże
1/2 szklanki cukier
+3 łyżki1 szklanka mleko
letnie2 sztuki jajka
1 sztuka skórka z cytryny
starta1 szczypta sól
1 puszka masa makowa z bakaliami
- Lukier:
1 szklanka cukier puder
niepełna2 łyżki woda
- Dodatkowo:
skórka pomarańczowa kandyzowana
papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru, wlej 1/2 szklanki letniego mleka i dodaj 2 łyżki mąki. Oprósz delikatnie mąką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, wlej wyrośnięty rozczyn, dodaj jajka, pozostały cukier, rozpuszczone masło, skórkę cytrynową oraz sól. Wyrabiaj wszystko rękoma, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na 40 minut, aż podwoi objętość. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 6 mm.
- Masę makową rozsmaruj równomiernie na cieście i zwiń ciasto w roladę. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Włóż do niej ciasto i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.
- Cukier puder utrzyj z wodą na gładki, gęsty lukier.
- Gotowe ciasto piecz 45 minut w 180 st. C. Upieczoną struclę wyjmij z formy, odwróć do góry dnem, polukruj i posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza