Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
40 g świeżych drożdży
80 g drobnego cukru
400 g mąki + do posypania stolnicy
150 ml mleka
50 g kandyzowanych czereśni
100 g mieszanki kandyzowanych owoców
50 g rodzynek
100 g masy marcepanowej
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 sztuki żółtka
150 g masła
sól
cukier puder do posypania
|
|
Sposób przyrządzania:
- Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 75 ml letniego mleka. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kandyzowane czereśnie i pozostałe owoce pokrój na małe kawałki. Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odstaw do ocieknięcia. Masę marcepanową pokrój w kostkę.
- Do miski przesiej pozostałą mąkę i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, resztą cukru oraz cukrem wanilinowym. Wlej pozostałe letnie mleko, po czym dodaj żółtka i wyrośnięty rozczyn. Ciasto lekko zagnieć i połącz z połową roztopionego masła. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dołóż kandyzowane owoce, czereśnie oraz rodzynki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagnieć i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na owalny placek. Na 2/3 powierzchni płatu wyłóż pokrojoną na kawałki masę marcepanową. 2/3 powierzchni placka zwiń do środka.
- W wystającym końcu ciasta zewnętrzną częścią dłoni zrób wgłębienie 5 cm od brzegu i dociśnij do niego zwiniętą część płatu, formując kształt strucli. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj struclę 40 g roztopionego masła i piecz 15 minut w 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą struclę posmaruj pozostałym masłem i od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku