Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.09.2020 Imieniny: Marka i Wacława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Strucla z marcepanem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 40 g  świeżych drożdży
  • 80 g  drobnego cukru
  • 400 g  mąki + do posypania stolnicy
  • 150 ml  mleka
  • 50 g  kandyzowanych czereśni
  • 100 g  mieszanki kandyzowanych owoców
  • 50 g  rodzynek
  • 100 g  masy marcepanowej
  • 1 opakowanie  cukru wanilinowego
  • 3 sztuki żółtka
  • 150 g  masła
  • sól
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże wymieszaj z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i 75 ml letniego mleka. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kandyzowane czereśnie i pozostałe owoce pokrój na małe kawałki. Rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odstaw do ocieknięcia. Masę marcepanową pokrój w kostkę.
  2. Do miski przesiej pozostałą mąkę i wymieszaj z 1/2 łyżeczki soli, resztą cukru oraz cukrem wanilinowym. Wlej pozostałe letnie mleko, po czym dodaj żółtka i wyrośnięty rozczyn. Ciasto lekko zagnieć i połącz z połową roztopionego masła. Wyrób gładkie ciasto. Pod koniec zagniatania dołóż kandyzowane owoce, czereśnie oraz rodzynki. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.
  3. Po wyrośnięciu ciasto ponownie lekko zagnieć i na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj na owalny placek. Na 2/3 powierzchni płatu wyłóż pokrojoną na kawałki masę marcepanową. 2/3 powierzchni placka zwiń do środka.
  4. W wystającym końcu ciasta zewnętrzną częścią dłoni zrób wgłębienie 5 cm od brzegu i dociśnij do niego zwiniętą część płatu, formując kształt strucli. Tak przygotowane ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmaruj struclę 40 g roztopionego masła i piecz 15 minut w 180 st. C. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 st. C i piecz jeszcze 30 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłą struclę posmaruj pozostałym masłem i od razu obficie posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE