Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg karpia
1 pęczek włoszczyzny
2 sztuki liście laurowe
3 sztuki ziarna ziela angielskiego
3 sztuki goździki
2 sztuki cebule
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 sztuka cytryna
50 g rodzynek
100 g migdałów
30 g suszonej żurawiny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Głowę i ogon zalej litrem wody, zagotuj. Następnie odszumuj i dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele i goździki. Gotuj wszystko przez 60 minut. Uzyskany wywar przelej przez gęste sito.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do wywaru i zagotuj. Gdy się zagotuje dodaj poporcjowaną rybę, bakalie oraz skórkę otartą z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia