Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 kg karpia
- 1 pęczek włoszczyzny
- 2 sztuki liście laurowe
- 3 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 3 sztuki goździki
- 2 sztuki cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka cytryna
- 50 g rodzynek
- 100 g migdałów
- 30 g suszonej żurawiny
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia oczyść, umyj, pokrój w dzwonka, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
- Głowę i ogon zalej litrem wody, zagotuj. Następnie odszumuj i dodaj oczyszczoną włoszczyznę, liście laurowe, ziele i goździki. Gotuj wszystko przez 60 minut. Uzyskany wywar przelej przez gęste sito.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj do wywaru i zagotuj. Gdy się zagotuje dodaj poporcjowaną rybę, bakalie oraz skórkę otartą z cytryny. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia