Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka i 1/2 kg karpia
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 sztuka jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki płatków migdałowych
- olej
- przyprawa do ryb
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Karpia spraw, umyj, odetnij płetwy, ogon i głowę, wyfiletuj.
- Rybę zalej mlekiem, odstaw na 30 minut, a następnie osusz, obsyp przyprawą do ryb.
- Każdy kawałek maczaj w rozbitym jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej z masłem i smaż na nim rybę z obu stron.
- Podsmażoną rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp migdałami. Wstaw do ciepłego piekarnika i chwilę podpiecz.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza