Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
4 sztuki jajka
1/2 szklanki sok pomarańczowy
300 g masło
2 szklanki mąka pszenna tortowa
10 g proszek do pieczenia
1 szklanka cukier puder
1 opakowanie cukier wanilinowy
90 g mieszanka keksowa
50 g rodzynek sułtańskie
50 g suszona żurawina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Składniki wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy do ogrzania w temperaturze pokojowej. Sok pomarańczowy wlewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy do niego mieszankę keksową. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na pół godziny, do momentu, kiedy bakalie wchłoną cały sok.
- W między czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 stopni. Do wcześniej przygotowanej miski wkładamy masło i przy pomocy miksera ubijamy je na najwyższych obrotach, przez 5 minut, aż nabierze puszystości. Do masła stopniowo wsypujemy cukier puder, nie przestajemy ubijać. Dodajemy jajka, ubijając wszystko po każdym dodanym jajku. Następnie wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia przy zmniejszonych obrotach miksera. Miksujemy powoli do momentu połączenia składników. Dodajemy mieszankę keksową, rodzynki i żurawinę.
- Masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy (papier do pieczenia na spód, boki posmarowane masłem).
- Pieczemy przez około 45 - 50 minut (w zależności od rodzaju piekarnika, sprawdzamy ciasto patyczkiem). Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Tak przygotowany keks trzymamy pod przykryciem, aby nie stracił wilgotności.
- Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Źródło przepisu: Bakalland