Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
250 g wołowiny bez kości
500 g łopatki wieprzowej
250 g surowego boczku
250 g wątróbki indyczej
1 pęczek włoszczyzny
1 sztuka cebula
2 sztuki listki laurowe
3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
kilka suszonych grzybów
1 sztuka bułka kajzerka
2 sztuki jajka
150 g suszonych śliwek
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru w proszku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wrzuć kawałki wołowiny, oczyszczone warzywa, cebulę, listek, ziele i pieprz. Zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj kawałki łopatki, boczku oraz grzyby i gotuj jeszcze 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę. Zdejmij z ognia, wyłóż z wywaru mięso, ziele angielskie i warzywa. Odstaw do przestygnięcia.
- Keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bułkę namocz w mięsnym wywarze, a gdy napęcznieje lekko odciśnij. Białka ubij na sztywną pianę.
- Zmiel w maszynce mięso, grzyby, ziele angielskie, warzywa i kajzerkę. Dodaj żółtka, dopraw do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą oraz pieprzem. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek. Jeśli masa będzie zbyt sucha wlej odrobinę wywaru.
- Przełóż połowę masy do formy, rozłóż równomiernie suszone śliwki i zakryj resztą masy. Piecz 80 minut w 180 st. C. Upieczony pasztet ostudź na kratce. Przed pokrojeniem schłodź w lodówce.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia