Dzisiaj jest: Sobota, 19.09.2020 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5856

Świąteczny pasztet z suszoną śliwką


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

  • 250 g  wołowiny bez kości
  • 500 g  łopatki wieprzowej
  • 250 g  surowego boczku
  • 250 g  wątróbki indyczej
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki listki laurowe
  • 3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 sztuka bułka kajzerka
  • 2 sztuki jajka
  • 150 g  suszonych śliwek
  • 1/8 łyżeczki  gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki  imbiru w proszku
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Do garnka wrzuć kawałki wołowiny, oczyszczone warzywa, cebulę, listek, ziele i pieprz. Zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dodaj kawałki łopatki, boczku oraz grzyby i gotuj jeszcze 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj wątróbkę. Zdejmij z ognia, wyłóż z wywaru mięso, ziele angielskie i warzywa. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Keksówkę o wymiarach 27 x 8 cm wyłóż papierem do pieczenia. Bułkę namocz w mięsnym wywarze, a gdy napęcznieje lekko odciśnij. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. Zmiel w maszynce mięso, grzyby, ziele angielskie, warzywa i kajzerkę. Dodaj żółtka, dopraw do smaku gałką muszkatołową, imbirem, solą oraz pieprzem. Na koniec delikatnie wmieszaj pianę z białek. Jeśli masa będzie zbyt sucha wlej odrobinę wywaru.
  4. Przełóż połowę masy do formy, rozłóż równomiernie suszone śliwki i zakryj resztą masy. Piecz 80 minut w 180 st. C. Upieczony pasztet ostudź na kratce. Przed pokrojeniem schłodź w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE