Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
1 sztuka i 1/2 kg szynki wieprzowej
500 g pomarańczy
1/2 sztuki cytryny
100 ml białego wina
1/2 szklanki miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
60 ml oleju
10 g goździków
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze dokładnie umyj. Z jednej zetrzyj skórkę, a pozostałe przekrój na pół. Z pomarańczy oraz cytryny wyciśnij sok.
- Do soku dodaj wino, skórkę, połowę miodu, sól, przyprawę do piernika i kilka goździków. Całość wymieszaj, gotuj przez 5 minut i odstaw do wystudzenia.
- Mięso zalej marynatą. Wystającą część szynki posmaruj olejem, przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin. Co jakiś czas obracaj.
- Mięso wyłóż na deskę, natnij ostrym nożem. Przełóż do formy i zalej 1/3 marynaty. Piecz pod przykryciem przez 30 minut w 220 st. C.
- Zmniejsz temperaturę do 180 st. C. Mięso odkryj i piecz przez 30 minut. Do pozostałej marynaty dodaj resztę miodu i zredukuj, aby miała gęstość syropu.
- Szynkę wyjmij z piekarnika. Z formy odlej powstały sos. Mięso posmaruj marynatą z miodu i naszpikuj resztą goździków. Zapiekaj 10 minut.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku