Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- Biszkopty
600 g mąki
170 g cukru
2 sztuki jajka
2 sztuki żółtka
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
200 g margaryny
2 łyżeczki sody
1 sztuka cukier wanilinowy
- Masa orzechowa
170 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
100 g margaryny
- Masa budyniowa
1 sztuka budyń śmietankowy 40 g
2 łyżki cukru
400 ml mleka
- Dodatkowo
510 g kajmaku
5 łyżek pasty pomarańczowej z cynamonem
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z podanych składników zagnieć ciasto na biszkopty. Masę podziel na 3 części. Jedną z nich wyłóż na dno tortownicy, wyrównaj.
- W garnku rozgrzej 100 g margaryny i 4 łyżki cukru. Dodaj posiekane orzechy i zagotuj. Ostudź i posmaruj masą placek w tortownicy. Piecz 20 minut w 180 st. C. Następnie upiecz pozostałe dwa placki biszkoptowe.
- Budyń wymieszaj ze 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Gdy zawrze, wlej budyń i energicznie wymieszaj. Ostudź.
- Do tortownicy włóż biszkoptowy placek, posmaruj go budyniem i pastą pomarańczową z cynamonem. Połóż kolejny biszkopt, na to masę kajmakową, a na wierzch połóż biszkopt z masą orzechową.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka