Dzisiaj jest: Środa, 01.12.2021 Imieniny: Natalii i Eligiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Tradycyjna pascha wielkanocna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

rosyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pascha to tradycyjny wielkanocny deser, cieszący się ogromną popularnością na polskich stołach. Jej kształt, jak i składniki niosą za sobą wiele symbolicznych znaczeń. Bakalie, cukier i twaróg świadczą o bogactwie i dobrobycie, natomiast mleko oraz jajka symbolizują odrodzenie. To wszystko zamknięte jest w pysznej piramidzie lub w stożku, który wskazuje kierunek nieba.

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 1 kg  twaróg
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 150 ml  śmietana
    30%
  • 200 g  masło
  • 200 g  cukier puder
  • 2 łyżki  cukier waniliowy
  • 100 g  suszone morele
    Bakal
  • 100 g  rodzynki
  • 50 g  orzechy włoskie
  • 50 g  suszona żurawina

Sposób przyrządzania:

  1. Zmielić dwukrotnie twaróg. Cukier puder oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, następnie dodać miękkie masło, śmietanę oraz cukier waniliowy.
  2. Pokroić w kostkę morele oraz posiekać orzechy włoskie. Morele nie wymagają wcześniejszego namaczania.
  3. Do masy dodawać stopniowo twaróg oraz po garści przygotowanych bakalii.
  4. Masę przelewać do wysokiej formy, np. miski wyłożonej uprzednio ścierką. Włożyć deser do lodówki do stężenia. Przełożyć paschę na paterę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej Ahava PR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 103


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE