Przygotowanie:
Kuchnia:
rosyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 12 - 16 osób
Składniki
- 1 kg twaróg
- 4 sztuki żółtko z jajka
- 150 ml śmietana
30% - 200 g masło
- 200 g cukier puder
- 2 łyżki cukier waniliowy
- 100 g suszone morele
Bakal - 100 g rodzynki
- 50 g orzechy włoskie
- 50 g suszona żurawina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zmielić dwukrotnie twaróg. Cukier puder oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, następnie dodać miękkie masło, śmietanę oraz cukier waniliowy.
- Pokroić w kostkę morele oraz posiekać orzechy włoskie. Morele nie wymagają wcześniejszego namaczania.
- Do masy dodawać stopniowo twaróg oraz po garści przygotowanych bakalii.
- Masę przelewać do wysokiej formy, np. miski wyłożonej uprzednio ścierką. Włożyć deser do lodówki do stężenia. Przełożyć paschę na paterę.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej Ahava PR