Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tradycyjna pascha wielkanocna


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

rosyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pascha to tradycyjny wielkanocny deser, cieszący się ogromną popularnością na polskich stołach. Jej kształt, jak i składniki niosą za sobą wiele symbolicznych znaczeń. Bakalie, cukier i twaróg świadczą o bogactwie i dobrobycie, natomiast mleko oraz jajka symbolizują odrodzenie. To wszystko zamknięte jest w pysznej piramidzie lub w stożku, który wskazuje kierunek nieba.

1 porcja dla: 12 - 16 osób


Składniki

  • 1 kg  twaróg
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 150 ml  śmietana
    30%
  • 200 g  masło
  • 200 g  cukier puder
  • 2 łyżki  cukier waniliowy
  • 100 g  suszone morele
    Bakal
  • 100 g  rodzynki
  • 50 g  orzechy włoskie
  • 50 g  suszona żurawina

Sposób przyrządzania:

  1. Zmielić dwukrotnie twaróg. Cukier puder oraz żółtka utrzeć na puszystą masę, następnie dodać miękkie masło, śmietanę oraz cukier waniliowy.
  2. Pokroić w kostkę morele oraz posiekać orzechy włoskie. Morele nie wymagają wcześniejszego namaczania.
  3. Do masy dodawać stopniowo twaróg oraz po garści przygotowanych bakalii.
  4. Masę przelewać do wysokiej formy, np. miski wyłożonej uprzednio ścierką. Włożyć deser do lodówki do stężenia. Przełożyć paschę na paterę.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej Ahava PR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE