Dzisiaj jest: Środa, 04.12.2024 Imieniny: Barbary i Piotra



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wielkanocny mazurek migdałowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Mazurek to obok babki piaskowej najbardziej charakterystyczne ciasto na wielkanocnych stołach. Dla wszystkich wielbicieli tego smakołyku przygotowaliśmy wersję alternatywną bez mąki. Będzie więc doskonałą opcją zwłaszcza dla osób stosujących różnego rodzaju diety eliminujące gluten.

1 porcja dla: 8 - 12 osób


Składniki

  • 5 sztuk  jajka
  • 160 g  migdały
    tarte
  • 1 opakowanie  cukier waniliowy
  • 130 g  erytrytol (erytrol)
    zamiennie 100 g cukru
  • 1 sztuka  skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki  olej rzepakowy
  • 1 sztuka  olejek migdałowy
  • masło
    do wysmarowania formy
    Polewa i dodatki:
  • 4 sztuki  czekolada biała
  • 1 garść  orzechy pekan
  • 6 łyżek  śmietana
    30%, gęsta
  • owoce
    wg uznania, np. granat

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy erytrytol lub cukier, cukier waniliowy i ubijamy całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10?12 minut.
  2. Dodajemy do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
  3. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy migdałami tartymi.
  4. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.
  5. Ciasto studzimy.
  6. Rozpuszczamy białą czekoladę: łamiemy na kawałki, umieszczamy w dużej plastikowej lub metalowej misce, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietanę i 2?3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
  7. Wylewamy masę czekoladową na ostudzone ciasto.
  8. Ciasto ozdabiamy według upodobań orzechami pekan oraz owocami (np. pestkami z granata). Podajemy schłodzone. Przechowujemy je w lodówce.
Smacznego!


Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR


Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 106


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE