Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 12 osób
Składniki
5 sztuk jajka
160 g migdały
tarte1 opakowanie cukier waniliowy
130 g erytrytol (erytrol)
zamiennie 100 g cukru1 sztuka skórka z pomarańczy
2 łyżki olej rzepakowy
1 sztuka olejek migdałowy
masło
do wysmarowania formy
- Polewa i dodatki:
4 sztuki czekolada biała
1 garść orzechy pekan
6 łyżek śmietana
30%, gęstaowoce
wg uznania, np. granat
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jajka wbijamy do misy miksera, dodajemy erytrytol lub cukier, cukier waniliowy i ubijamy całość do uzyskania kremu, bez cukrowych grudek. Cały proces trwa ok. 10?12 minut.
- Dodajemy do masy tarte migdały, skórkę z pomarańczy i olej. Całość bardzo delikatnie mieszamy, aż do połączenia składników.
- Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy migdałami tartymi.
- Wykładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 165°C. Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem.
- Ciasto studzimy.
- Rozpuszczamy białą czekoladę: łamiemy na kawałki, umieszczamy w dużej plastikowej lub metalowej misce, stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą, doprowadzając do rozpuszczenia czekolady. Po rozpuszczeniu dodajemy śmietanę i 2?3 krople olejku migdałowego. Całość cały czas mieszając gotujemy ok. 2 minut.
- Wylewamy masę czekoladową na ostudzone ciasto.
- Ciasto ozdabiamy według upodobań orzechami pekan oraz owocami (np. pestkami z granata). Podajemy schłodzone. Przechowujemy je w lodówce.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej FlyPR