Dzisiaj jest: Piątek, 03.07.2020 Imieniny: Jacka i Anatola



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Wielkanocny wieniec z trzema nadzieniami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Orzechy włoskie do masy do wieńca wielkanocnego najlepiej jest dobrze zemleć lub rozwałkować. Należy również pamiętać, że do masy najlepiej jest użyć sera z kostki, gdyż jest on mniej wodnisty.

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 20 g  drożdże
  • 130 g  cukier
    +1 łyżka
  • 200 ml  mleko
  • 300 g  mąka
  • 1 szczypta  sól
  • 1 opakowanie  cukier wanilinowy
  • 4 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 sztuka  jajka
  • 100 g  masło
  • 1 łyżka  cukier puder
  • 100 g  twaróg
    miękki
  • 50 g  orzechy włoskie
  • 50 g  morele
    suszone

Sposób przyrządzania:

  1. Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i około 30 ml ciepłego mleka zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Resztę mąki dokładnie przesiej z solą, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 80 g cukru. Starannie wymieszaj.
  3. Do suchych składników dodaj 3 żółtka oraz 120 ml ciepłego mleka. Całość ponownie wymieszaj.
  4. Do miski dodaj wyrośnięty rozczyn. Połącz. Masło rozpuść na wolnym ogniu w niewielkim garnku.
  5. Do zawartości miski dodaj roztopione masło i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
  6. Twaróg wymieszaj z 1 żółtkiem i 30 g cukru. Suszone morele bardzo drobno posiekaj za pomocą ostrego noża.
  7. Resztę mleka z 20 g cukru doprowadź do wrzenia. Dodaj obrane orzechy, krótko gotuj i odstaw do ostygnięcia.
  8. Ciasto wyrób i odłóż na 20 minut do wyrośnięcia, po czym rozwałkuj na prostokątny płat o wymiarach 24x40 cm.
  9. Ciasto pokrój na 3 paski o wymiarach 8x40 cm. Na każdym pasku ułóż inne nadzienie: serowe, morelowe i orzechowe.
  10. 0. Brzegi ciasta w każdym pasku starannie zlep ze sobą. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  11. 1. Paski ciasta z nadzieniami dokładnie zroluj. Pasma spleć ze sobą w warkocz i połącz końce. Wieniec przełóż na blachę.
  12. 2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE