Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
20 g drożdże
130 g cukier
+1 łyżka200 ml mleko
300 g mąka
1 szczypta sól
1 opakowanie cukier wanilinowy
4 sztuki żółtko z jajka
1 sztuka jajka
100 g masło
1 łyżka cukier puder
100 g twaróg
miękki50 g orzechy włoskie
50 g morele
suszone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z drożdży, 1 łyżki cukru, 2 łyżek mąki i około 30 ml ciepłego mleka zrób rozczyn. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Resztę mąki dokładnie przesiej z solą, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz 80 g cukru. Starannie wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj 3 żółtka oraz 120 ml ciepłego mleka. Całość ponownie wymieszaj.
- Do miski dodaj wyrośnięty rozczyn. Połącz. Masło rozpuść na wolnym ogniu w niewielkim garnku.
- Do zawartości miski dodaj roztopione masło i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
- Twaróg wymieszaj z 1 żółtkiem i 30 g cukru. Suszone morele bardzo drobno posiekaj za pomocą ostrego noża.
- Resztę mleka z 20 g cukru doprowadź do wrzenia. Dodaj obrane orzechy, krótko gotuj i odstaw do ostygnięcia.
- Ciasto wyrób i odłóż na 20 minut do wyrośnięcia, po czym rozwałkuj na prostokątny płat o wymiarach 24x40 cm.
- Ciasto pokrój na 3 paski o wymiarach 8x40 cm. Na każdym pasku ułóż inne nadzienie: serowe, morelowe i orzechowe.
- 0. Brzegi ciasta w każdym pasku starannie zlep ze sobą. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
- 1. Paski ciasta z nadzieniami dokładnie zroluj. Pasma spleć ze sobą w warkocz i połącz końce. Wieniec przełóż na blachę.
- 2. Ciasto odstaw do wyrośnięcia i posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz w 180 st. C przez 40 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku