Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wieniec z żurawiną


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 75 g  migdałów
  • 75 g  żurawiny
  • 120 ml  likieru wiśniowego
  • 60 g  masła + 6 łyżek + do posmarowania blachy
  • 1 łyżeczka  kardamonu
  • 500 g  mąki + do oprószenia stolnicy
  • 3 łyżki  cukru
  • 8 g  suszonych drożdży
  • 2 sztuki duże jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
  • 40 ml  likieru amaretto
  • 180 ml  mleka
  • 80 g  cukru pudru
  • sok z 1/2 pomarańczy

Sposób przyrządzania:

  1. Migdały obierz i drobno posiekaj. Żurawinę przełóż do niewielkiej miski i zalej likierem wiśniowym.
  2. Kardamon wrzuć do moździerza, a następnie utłucz na proszek. Mąkę przesiej do większej miski.
  3. Kardamon, cukier oraz suszone drożdże dodaj do mąki. Składniki delikatnie wymieszaj. Rozpuść 60 g masła.
  4. Do miski wbij jajka i dodaj skórkę startą z cytryny oraz sól. Wlej 40 ml likieru amaretto, mleko i ostudzone masło.
  5. Składniki zagniataj, aż powstanie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
  6. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, po czym rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 3 mm.
  7. Rozpuść 6 łyżek masła. Połową tłuszczu posmaruj placek. Żurawinę odcedź i odstaw do ocieknięcia.
  8. Żurawinę i migdały rozłóż na cieście. Placek zroluj, zaczynając od dłuższego boku. Uformuj cienki wałek.
  9. Wałek przekrój wzdłuż na 2 części za pomocą ostrego noża. Następnie obróć nadzieniem do góry.
  10. Przecięte części wałka spleć ze sobą formując warkocz. Końce złącz, aby powstał okrągły wieniec.
  11. Ciasto przełóż na natłuszczoną blachę i posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Odstaw na 15 minut.
  12. Ciasto piecz 45 minut w 170 st. C. Z soku z pomarańczy oraz cukru pudru zrób lukier i polej nim wieniec.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 217


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE