Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 75 g migdałów
- 75 g żurawiny
- 120 ml likieru wiśniowego
- 60 g masła + 6 łyżek + do posmarowania blachy
- 1 łyżeczka kardamonu
- 500 g mąki + do oprószenia stolnicy
- 3 łyżki cukru
- 8 g suszonych drożdży
- 2 sztuki duże jajka
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 sztuka i 1/2 łyżeczki soli
- 40 ml likieru amaretto
- 180 ml mleka
- 80 g cukru pudru
- sok z 1/2 pomarańczy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Migdały obierz i drobno posiekaj. Żurawinę przełóż do niewielkiej miski i zalej likierem wiśniowym.
- Kardamon wrzuć do moździerza, a następnie utłucz na proszek. Mąkę przesiej do większej miski.
- Kardamon, cukier oraz suszone drożdże dodaj do mąki. Składniki delikatnie wymieszaj. Rozpuść 60 g masła.
- Do miski wbij jajka i dodaj skórkę startą z cytryny oraz sól. Wlej 40 ml likieru amaretto, mleko i ostudzone masło.
- Składniki zagniataj, aż powstanie ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
- Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną mąką, po czym rozwałkuj na prostokątny placek o grubości 3 mm.
- Rozpuść 6 łyżek masła. Połową tłuszczu posmaruj placek. Żurawinę odcedź i odstaw do ocieknięcia.
- Żurawinę i migdały rozłóż na cieście. Placek zroluj, zaczynając od dłuższego boku. Uformuj cienki wałek.
- Wałek przekrój wzdłuż na 2 części za pomocą ostrego noża. Następnie obróć nadzieniem do góry.
- Przecięte części wałka spleć ze sobą formując warkocz. Końce złącz, aby powstał okrągły wieniec.
- Ciasto przełóż na natłuszczoną blachę i posmaruj pozostałym roztopionym masłem. Odstaw na 15 minut.
- Ciasto piecz 45 minut w 170 st. C. Z soku z pomarańczy oraz cukru pudru zrób lukier i polej nim wieniec.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku