Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Wigilijna zupa grzybowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Wigilijną zupę grzybową można podawać z grzybowymi pasztecikami.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 200 g  borowiki
    suszone
  • 2 łyżki  masło
  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 1 łyżeczka  pieprz czarny
    ziarenka
  • 4 sztuki  goździki
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia pokrój grzyby w paseczki, a płyn z moczenia zlej ostrożnie, bez powstałego osadu.
  2. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. W cebulę wbij goździki i dodaj do warzyw w garnku. Na koniec dorzuć pieprz, sól oraz masło i zalej wszystko 2 litrami wrzątku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Powstały wywar przecedź, dodaj pokrojone grzyby oraz odlaną wcześniej wodę z ich moczenia. Gotuj jeszcze 25 minut. Na koniec dopraw zupę do smaku.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik domowy


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 94


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE