Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 200 g borowiki
suszone - 2 łyżki masło
- 1 pęczek włoszczyzna
- 1 sztuka cebula
duża - 1 łyżeczka pieprz czarny
ziarenka - 4 sztuki goździki
- sól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Następnego dnia pokrój grzyby w paseczki, a płyn z moczenia zlej ostrożnie, bez powstałego osadu.
- Włoszczyznę obierz, włóż do garnka. W cebulę wbij goździki i dodaj do warzyw w garnku. Na koniec dorzuć pieprz, sól oraz masło i zalej wszystko 2 litrami wrzątku. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Powstały wywar przecedź, dodaj pokrojone grzyby oraz odlaną wcześniej wodę z ich moczenia. Gotuj jeszcze 25 minut. Na koniec dopraw zupę do smaku.
Źródło przepisu: Poradnik domowy