Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 250 g szalotka
- 80 ml wino białe wytrawne
- 40 g masło
- 700 ml bulion
- sól
do smaku - 40 g chrzan
tarty - 250 g śmietana
18% - pieprz
do smaku - gałka muszkatołowa
do smaku - 160 g szynka
wędzona - 1 garść tymianek
listki - 1/3 pęczki szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki obierz, umyj, posiekaj i podsmaż na połowie rozgrzanego masła. Następnie dodaj do nich bulion i wino. Zagotuj.
- Do gorącego wywaru dodaj tarty chrzan. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Następnie do zupy stopniowo wlewaj zahartowaną śmietanę, cały czas mieszając łyżką. Dodaj resztę masła. Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj szczypior do zupy i całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
- Składniki zmiksuj na gładki krem, po czym rozlej do miseczek. Każdą porcję zupy udekoruj plastrem szynki i listkami tymianku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku