Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g szalotka
80 ml wino białe wytrawne
40 g masło
700 ml bulion
sól
do smaku40 g chrzan
tarty250 g śmietana
18%pieprz
do smakugałka muszkatołowa
do smaku160 g szynka
wędzona1 garść tymianek
listki1/3 pęczki szczypior
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki obierz, umyj, posiekaj i podsmaż na połowie rozgrzanego masła. Następnie dodaj do nich bulion i wino. Zagotuj.
- Do gorącego wywaru dodaj tarty chrzan. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Następnie do zupy stopniowo wlewaj zahartowaną śmietanę, cały czas mieszając łyżką. Dodaj resztę masła. Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Dodaj szczypior do zupy i całość podgrzewaj jeszcze przez chwilę.
- Składniki zmiksuj na gładki krem, po czym rozlej do miseczek. Każdą porcję zupy udekoruj plastrem szynki i listkami tymianku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku