Dzisiaj jest: Środa, 25.05.2022 Imieniny: Urbana i Grzegorza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa grzybowa z łazankami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1 szklanka  suszonych grzybów
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki włoszczyzny
  • 1 sztuka cebula
  • 1 łyżka  masła
  • liść laurowy
  • 2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
  • 2 sztuki i 1/2 l wody
  • 150 ml  śmietany 12%
  • 2 łyżeczki  mąki
  • 200 g  makaronu łazanki
  • sól
  • pieprz
  • 1 pęczek  natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby opłucz, zalej wodą i odstaw na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie większe grzyby pokrój w paski. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym w garnku maśle. Następnie dodaj włoszczyznę, grzyby, liść laurowy, pieprz, ziele i zalej wszystko wodą. Dopraw solą i gotuj 40 minut.
  2. Po tym czasie usuń przyprawy, wyjmij kilka kawałków grzybów do dekoracji. Pozostałą zupę zmiksuj na gładki krem, przelej z powrotem do garnka i dodaj śmietanę. Podgrzej przed podaniem. Podawaj z łazankami, dużą ilością natki i pieprzem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE