Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa migdałowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zupa migdałowa to przepis na smaczne danie świąteczne.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1.5 szklanek  płatki migdałowe
  • 3 szklanki  mleko
  • 3 łyżki  cukier
  • 2 sztuki  żółtko z jajka
  • 1 sztuka  laska wanilii
  • 2 łyżki  rodzynki
  • 1 szklanka  ryż
    ugotowany
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Dwie łyżki płatków odłóż i upraż na suchej patelni. Pozostałe migdały zmiel w malakserze. Mleko zagotuj, dodaj mielone migdały, rodzynki i nasiona z laski wanilii.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości, rozprowadź kilkoma łyżkami mleka i wlej do pozostałego mleka, chwilę mieszając.
  3. Na talerzach rozłóż po porcji ryżu i zalej zupą. Posyp uprażonymi migdałami i drobno posiekaną skórką pomarańczową.
Smacznego!


Źródło przepisu: Poradnik smakosza


Przepis dodany przez:

Posty : 10

Przepisy: 76


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE