Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1.5 szklanek płatki migdałowe
- 3 szklanki mleko
- 3 łyżki cukier
- 2 sztuki żółtko z jajka
- 1 sztuka laska wanilii
- 2 łyżki rodzynki
- 1 szklanka ryż
ugotowany - skórka pomarańczowa kandyzowana
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dwie łyżki płatków odłóż i upraż na suchej patelni. Pozostałe migdały zmiel w malakserze. Mleko zagotuj, dodaj mielone migdały, rodzynki i nasiona z laski wanilii.
- Żółtka utrzyj z cukrem do białości, rozprowadź kilkoma łyżkami mleka i wlej do pozostałego mleka, chwilę mieszając.
- Na talerzach rozłóż po porcji ryżu i zalej zupą. Posyp uprażonymi migdałami i drobno posiekaną skórką pomarańczową.
Źródło przepisu: Poradnik smakosza