Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
3 szklanki bulionu drobiowego
5 łyżek masła orzechowego
4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
5 łyżek mielonych migdałów
3 sztuki kromki ciemnego pieczywa
2 łyżeczki prażonej cebuli
koperek
kilka orzechów włoskich do dekoracji
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion drobiowy wlej do garnka i zagotuj. Dodaj masło orzechowe, po czym dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki.
- Do składników dodaj orzechy włoskie, mielone migdały i prażoną cebulę. Następnie dokładnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Zupę dopraw do smaku gałką muszkatołową, pieprzem i solą.
- Chleb pokrój w kostkę i zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu. Zupę podawaj z grzankami, udekorowaną orzechami włoskimi i koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku